ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΕΑ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Δείτε το ΚΥΘΗΡΑ TV
 

Διαδρομή δεύτερη: Χώρα-Λιβάδι..

Αφήνοντας πίσω μας την ειδυλλιακή εικόνα της Χώρας και οδηγώντας προσεχτικά μέσα από τα στενά της δρομάκια, βγήκαμε στον δημόσιο δρόμο με κατεύθυνση προς τα βόρεια του νησιού

Λιβάδι-Κάτω Λιβάδι-Κατούνι-Σκουλιάνικα-Τραβασαριάνικα-Κομπονάδα

Ο δρόμος μπροστά μας με αλλεπάληλες στροφές μας οδήγησε πρώτα στο Μανιτοχώρι.
Το Μανιτοχώρι είναι ένας μικρός οικισμός που ενδείκνυται για ήσυχη διαμονή. Επίσης, χάρη στη θέση στην οποία βρίσκεται - ανάμεσα στη Χώρα και το Λιβάδι - μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ξενάγησή σας στο νησί.

Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο σε λίγο φθάνουμε στο Λιβάδι που είναι ένα κομβικό χωριό του νότιου τμήματος των Κυθήρων. Απέχει 4 χλμ. από τη Χώρα. Είναι μια πολυσύχναστη περιοχή και ανεπτυγμένη τουριστικά.

Η περιοχή είναι αρκετά εκτεταμένη και περιλαμβάνει πάρα πολλούς όμορφους οικισμούς απλωμένους σε μία μεγάλη κυκλική περιφέρεια που περικλείει τον αρκετά μεγάλο κάμπο του Λιβαδιού.

Το Λιβάδι η Πάνω Λιβάδι στην περιοχή Σαμιάδικα-με την ονομασία Χέρα, εξ' αιτίας ενός ζωγραφιστού χεριού που είχε τοποθετήσει ο Γαβρίλης Χάρος (επιφανής επιχειρηματίας του περασμένου αιώνα), για να δείχνει το δρόμο προς τα Μυρτίδια- είναι σήμερα μαζί με τον Ποταμό στο βόρειο τμήμα του νησιού, ένα από τα δύο κέντρα του νησιού με πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, και αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, που βρίσκουν συνήθως ότι ζητάνε.

Το καλοκαιρινό «παζάρι» κάθε Τετάρτη στον κεντρικό δρόμο δίνει μια ιδιαίτερη «χροιά» και συγκεντρώνει ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών, μετατρέποντας την περιοχή σε πόλο έλξης.

Στην είσοδο πρός το Λιβάδι υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί προς το Κάτω Λιβάδι.

Ύστερα από περίπου 300m στρίψαμε δεξιά στον τσιμεντόδρομο, για να επισκεφθούμε την πανέμορφα χτισμένη εκκλησία της Παναγιάς της Κοντελετούς. Η εκκλησία χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αιώνα (1551) και ανασκευάστηκε κατά το 2003-2004.

Ο τσιμεντόδρομος που οδηγεί στην εκκλησία φέρνει το όνομα του Κλέωνος Τριανταφύλλου, του αξέχαστου Αττίκ, ο οποίος περνούσε συχνά τα καλοκαίρια στο σπίτι του παππού του, ιατροφιλόσοφου και στελέχους των Επτανησίων Ριζοσπαστών, Δημητρίου Ραπτάκη.

Επιστρέψαμε στον ασφαλτόδρομο και στρίψαμε δεξιά. Συνεχίσαμε στον ίδιο δρόμο και περάσαμε από τα Βραναδικα, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό αρχοντικό του Αγαθάγγελου Καλλίγερου, ηγουμένου της Μονής Μυρτιδίων κατά τον 19ον αιώνα.

Σε ένα από τα σπίτια του οικισμού έμεινε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αφού εκεί κατέφυγε η οικογένεια του, όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα στην Κρήτη.

Συνεχίσαμε τον δρόμο μας έως ότου φτάσαμε στην κεντρική πλατεία του Κάτω Λιβαδίου, όπου δεσπόζει ο επιβλητικός ναός του Σωτήρος.


Στα αριστερά της μεγάλης εκκλησίας βρίσκεται το μουσείο Βυζαντινής Τέχνης (ανοιχτά Δευτ-Παρ 10:00-14:30, Ιούλιο και Αύγουστο καθημερινά 10:00-14:30, ελεύθερη είσοδος).

Αυτή η προσεκτικά διαλεγμένη συλλογή αποτελείται από δημιουργίες fresco, μωσαϊκά δαπέδου και εικόνες από αρκετές εκκλησίες των Κυθήρων.

Από την πλατεία προχωρήσαμε αριστερά για να επισκεφθούμε την περίφημη γέφυρα του Κατουνιού, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

Το γεφύρι αυτό είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα και έχει μήκος 110μ., πλάτος 6μ. και ύψος 15μ. Στηρίζεται σε 13 τόξα και 12 κυλινδρικές θυρίδες.

Είναι έργο του Άγγλου αρμοστή Μάκβελ και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα γεφύρια του Ελλαδικού χώρου.

Διασχίζοντας το γεφύρι και συνεχίζοντας τον ανηφορικό δρόμο περάσαμε διαδοχικά στους πιο απομακρυσμένους αλλά πανέμορφους οικισμούς με ειδυλιακά ενοικιαζόμενα σπίτια, που μπορούν να φιλοξενήσουν τις πιο ευχάριστες διακοπές σας.

Διαδοχικά περάσαμε το Κατούνι, τα Σκουλιάνικα, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Λέγεται ότι χτίστηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού, ο οποίος με την σειρά του αντικατέστησε ναό της αρχαιότητας.

Εδώ γινόταν στο παρελθόν η θεραπεία των δαιμονισμένων με το διάβασμα ειδικών ευχών και όπως λένε τα διαμόνια έφευγαν από τα "τρυποπεράσματα", τις θυρίδες κάτω από τα παράθυρα.

Ανηφορίσαμε ακόμη περισσότερο και φθάσαμε σε ένα πανέμορφο οικισμό τα Τραβασαριάνικα. Πρός το τέλος του οικισμού μια πινακίδα δεξιά μας οδήγησε στην Κομπονάδα.

Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και κατεβαίνει τις πλαγιές των βουνών. Φθάνοντας στο ψηλότερο σημείο δεξιά μας αντικρύσαμε το ξωκλήσι του Αγίου-Μάμα. Στις 2 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής του, οργανώνεται συνήθως ένα πρωτότυπο πανηγύρι.

Παίρνοντας τον κατήφορο προς την παραλία αντικρύσαμε τον εύφορο κάμπο και το μεγαλοπρεπές φαράγγι που καταλήγει στην θάλασσα, κατεβάζοντας αρκετό νερό τον χειμώνα και δημιουργώντας ένα μικρό υδροβιότοπο πριν από την παραλία, με βούρλα και καλάμια.

Η Κομπονάδα έχει μεγάλες λείες πέτρες καθώς πλησιάζετε, σε υπέροχα χρώματα και σχέδια, που μετατρέπονται σε βότσαλα καθώς φθάνετε στην κρυστάλλινη θάλασσα.

Λιβάδι-Αξιόλογα μνημεία

Προς τον βορρά, οι απότομοι γκρεμοί είναι τα φρύδια του Μανταλά, που θυμίζουν τις ακτές της ΄Ανω Νορμανδίας. Η παραλία απλώνεται σε μεγάλο μήκος, χωρίς καθόλου σκιά και ανοιχτή στο πέλαγος.

Στο Λιβάδι θα δείτε και αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία. Όπως η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και στο εσωτερικό της σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Ο Άγιος Ανδρέας είναι από τους σημαντικότερους ναούς των Κυθήρων.

Στην εκκλησία αυτή διασώθηκαν οι παλαιότερες τοιχογραφίες στο νησί.
Το κτήριο του ναού έχει ξεχωριστή και πολύ ιδιότροπη αρχιτεκτονική.
Το παλιότερο στρώμα τοιχογραφιών ανάγεται στο 12ο με 13ο αιώνα.
Στην κόγχη του Αγίου Βήματος, αντί της συνήθους απεικόνισης της Παναγίας με τον Χριστό, έχει ζωγραφισμένο τον ΄Αγιο Ανδρέα.


To Αγγλικό Σχολείο η Σχολείο της Μηλαπιδέας - Είναι ένα από τα σχολεία που χτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας.
Το κτίριο είναι γοτθικού ρυθμού και κερδίζει το θαυμασμό των επισκεπτών της περιοχής.Βρίσκεται κοντά στο Λιβάδι πάνω σε ύψωμα, σε μικρή απόσταση δεξιά από τον οικισμό Μαζαρακιάνικα και τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Έχει ωραία αρχιτεκτονική και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι Άγγλοι υποχρέωναν τότε τους κυθήριους να στέλνουν τα παιδιά τους στα αγγλικά σχολεία.

Όσοι δεν δέχονταν την αγγλική παιδεία για τα παιδιά τους, αναγκάζονταν να πληρώνουν φόρους ή να δουλεύουν σε δημόσια έργα στο νησί.

Υπάρχουν πάρα πολλά, σχεδόν πανομοιότυπα αγγλικά σχολεία στο νησί.


Λιβάδι-Κάτω Λιβάδι-Αη-Γιάννης Αγριελιές-Στραπόδι-Άγιοι Ακίνδυνοι

Μείναμε ακόμη λίγο στο Λιβάδι και επισκεφθήκαμε, όσες μπορέσαμε, από τις πανέμορφες τοποθεσίες της περιοχής.

Στην μέση της διαδρομής απο το Λιβαδι προς το Κάτω Λιβάδι είναι το νέο ελαιοτριβείο της περιοχής. Ακριβώς απέναντι ξεκινάει ένας ανηφορικός χωματόδρομος, που οδηγεί στους Μύλους. Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στους πολλούς ανεμόμυλους που άλεθαν το σιτάρι της εύφορης περιοχής.

Συνεχίσαμε προς αριστερά και σε περίπου 1,5 χλμ. φθάσαμε στο κάτασπρο ξωκλήσι του ΄Αη-Γιάννη στις Αγριελιές. Η θέα είναι μοναδική προς τις λαγκαδιές με τα καλλιεργημένα χωράφια, τις ανατολικές ακτές με τα νησάκια Κοφινίδια και τα μοναστήρια που ξεχωρίζουν πάνω στις ψηλότερες κορφές.

Το εκκλησάκι τ' ΄Αη-Γιάννη το έχτισε ο ΄Αγιος ΄Ανθιμος από την Κεφαλονιά.

Γυρίσαμε πάλι στο Λιβάδι και παίρνοντας δεξιά τον δρόμο ακριβώς στην είσοδο του οικισμού (ερχόμενοι από Χώρα) ανηφορίσαμε τον δρόμο με τους ανεμόμυλους και περνώντας το Στραπόδι και το ΄Ανω Στραπόδι φθάσαμε στους Αγίους Ακινδύνους στην κορυφή του βουνού.

Η θέα ήταν πράγματι φανταστική. Ακριβώς από κάτω απλώνεται το Κάστρο, η Χώρα αλλά και οι διπλοί γραφικοί κόλποι του Καψαλιού και ανάμεσα η πλούσια άγρια πράσινη φύση, όπου το βλέμμα αναπαύεται και η ψυχή ηρεμεί απόλυτα.Περιήγηση στο Λιβάδι και τους οικισμούς του


Upgrade your Flash Player to version 8 to view this video!

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.

΄Αφιξη-Καψάλι...

   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
Σύντομα η συνέχεια...καθώς συνεχίζονται οι διαδρομές μας στο νησί......