ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΕΑ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Δείτε το ΚΥΘΗΡΑ TV
 

Διαδρομή πρώτη: Καψάλι-Χώρα....

 

Ξεκινώντας την περιήγησή μας αρχίσαμε να ανηφορίζουμε τον υπέροχο ελικοειδή δρόμο από το Καψάλι πρός την πρωτεύουσα του νησιού την πόλη των Κυθήρων ή την Χώρα

όπως αποκαλούν οι νησιώτες την πρωτεύουσά τους, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αυθεντικής νησιώτικης πολιτείας.

Η ελικοειδής αυτή διαδρομή μας προσέφερε ένα αξέχαστο θέαμα καθώς σε κάθε στροφή που παίρναμε και μια διαφορετική θαυμάσια εικόνα της εμφανιζόταν μπροστά μας.

Η Χώρα είναι κτισμένη γύρω από το Μεσαιωνικό Κάστρο το οποίο είναι κτισμένο πάνω σ' ένα βραχώδες ύψωμα και χρονολογείται από το 1503. Η πόλη άρχισε να κτίζεται από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και από τα τέλη του 15ου αιώνα άρχισε να επεκτείνεται και εκτός των τειχών του Κάστρου.

Στο παλιό παραδοσιακό οικισμό, το Μέσα Βούργο, κυριαρχούν τα στοιχεία της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής. Η λιτότητα στην κατασκευή των οικοδομημάτων, τα στενά δρομάκια, οι καμάρες, τα ασβεστωμένα σπίτια και οι γλάστρες με τα πολύχρωμα λουλούδια θυμίζουν έντονα κυκλαδίτικο τοπίο.

Σεργιανίζοντας κανείς στους δρόμους της πόλης εντυπωσιάζεται και από το πλήθος των βυζαντινών εκκλησιών που συναντάει.

Επίσης, κατά την παραμονή σας στη Χώρα αξίζει να επισκεφθείτε την το Αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί μια σημαντική συλλογή από ευρήματα το νησιού όπως αγγεία και λίθινα σκεύη μινωικής εποχής, αγγεία και γλυπτά αρχαϊκής και κλασικής εποχής, γλυπτά ρωμαϊκής εποχής, οικόσημα και νομίσματα.

Η πρωτεύουσα των Κυθήρων δεν είναι και η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού. Προσφέρεται κυρίως για ήσυχη διαμονή. Μπορείτε να μείνετε στα αναπαλαιωμένα βενετσιάνικα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες και αποτελούν μια ιδανική πρόταση για τους ρομαντικούς ταξιδιώτες ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργούν στη Χώρα.

Περήγηση στην Χώρα, στο Κάστρο και στον Αη-Γιάννη


Upgrade your Flash Player to version 8 to view this video!

Το Κάστρο της Χώρας

Το Ενετικό Κάστρο δεσπόζει πάνω από τον οικισμό της Χώρας, καθώς είναι κτισμένο πάνω σ' ένα βραχώδες ύψωμα και έχει θέα προς το γραφικό λιμανάκι του Καψαλίου.

Θεμελιώθηκε πάνω σε ένα φυσικό οχυρό κατά τον 13ο αιώνα, την περίοδο της κυριαρχίας των Βενετών.

Το μεγαλύτερο και κυριότερο τμήμα με την πρόσοψη χτίστηκε το 1503 από τους Βενετούς, οι οποίοι το επισκεύασαν και το ανασυγκρότησαν διότι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική θέση του..

Δεδομένου οτι δεσπόζει ανάμεσα σε 3 πελάγη (Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο) ήταν ανέκαθεν "το μάτι της Κρήτης", διότι η φρουρά μπορούσε να παρακολουθεί τις κινήσεις των καραβιών.

Στο Κάστρο μεταφέρθηκε η έδρα του νησιού μετά την καταστροφή του οχυρωμένου οικισμού του Αγίου Δημητρίου στη Παλιόχωρα από τον Τούρκο πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1537.

Στο μπροστινό τοίχο ήταν το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα των Βενετών, το οποίο καταστράφηκε από τους Γάλλους το 1797 μαζί με τη Βίβλο των Ευγενών (libro d 'oro) και τα οικόσημα.

Μετά την είσοδο του φρουρίου αριστερά είναι οι φυλακές.

Δεξιά προς την νοτιοδυτική ντάπια είναι η πελώρια στέρνα της Βενετικής περιόδου με θόλους και τόξα.

Καθώς ανεβαίνουμε αριστερά είχε διώροφα σπίτια που κάποτε κατοικούνταν.

Πριν 200 χρόνια το κάστρο ή "Φορτέτσα" είχε περίπου 200 κατοίκους. Ο τελευταίος κάτοικος του κάστρου έφυγε στην Κατοχή, οπότε οι κατακτητές επιτάξανε όσα κτίρια τους χρειάζονταν και εγκαταστάθηκαν.

Δεξιά καθώς ανεβαίνουμε ένα κτίριο με τοίχους πάχους ενός μέτρου ήταν μπαρουταποθήκη και δίπλα ακριβώς είναι ο ναός του Παντοκράτρα με όμορφες τοιχογραφίες.

Το κτίριο που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό αρχείο Κυθήρων ήταν το διοικητήριο, η έδρα του Βενετού προνοητή και αργότερα του Άγγλου τοποτηρητή.

Στην πλατεία του διοικητηρίου είναι μια μεγάλη εκκλησία του 16ου αιώνα που αρχικά ήταν καθολική "η Παναγιά των Λατίνων".

Αργότερα το 1806 εγκαινιάσθηκε σαν ορθόδοξη επ' ονόματι της Μυρτιδιωτίσσης. Δίπλα είναι η "Παναγία ορφανή" της οικογένειας Καλλονά, η οποία εκκλησία είχε την εικόνα και τα κειμήλια της μονής Αγκαράθου του Ηρακλείου για 300 χρόνια, αφότου η Κρήτη έπεσε στα χέρια Τούρκων.

Στην εκκλησία της Μυρτιδιωτίσσης φυλασσόταν η εικόνα της σε περιόδους έξαρσης των πειρατικών επιδρομών. Από το 1842 η εικόνα επέστρεψε στο προσκύνημα των Μυρτιδίων και στο κάστρο έμεινε ένα αντίγραφο του 1844.

Έξω από το φρούριο υπάρχει και δεύτερος καστρότοιχος προς Βορρά που περικλείει το Κλειστό Βούργο με πολλές εκκλησίες και σπίτια.

Το κάστρο έχει πολλά κανόνια από την περίοδο των Βενετών, των Ρωσοτούρκων και των Άγγλων.


ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.

΄Αφιξη-Καψάλι...

   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
Σύντομα η συνέχεια...καθώς συνεχίζονται οι διαδρομές μας στο νησί......